Kunst

Testbeeld van VHS-banden. Bron: FB-pagina Sjimmie Veenhuis

Het testbeeld heeft, vind ik, een bijzonder en inspirerend uiterlijk. De felle primaire kleuren vormen een tegenstelling met het gedempte grijs van het raster en de harde zwart/witte elementen, net zoals de regelmaat van de geometrische vormen een tegenstelling vormt met de ogenschijnlijke willekeurige plaatsing van de diverse elementen. Zonder (maar ook met) wetenschap van het doel en de historie van het testbeeld zou het in een museum voor moderne kunst niet misstaan.

Het testbeeld vormt dan ook de inspiratie voor een verrassend groot aantal kunstwerken. Hier volgt in willekeurige volgorde een – incompleet – overzicht:

Glas-in-lood testbeeld, Coornhert Lyceum in Haarlem
Testbeeld glas-in-lood. Bron: glasinlood.com

In de centrale hal van het Coornhert Lyceum in Haarlem bevindt zich een testbeeld, afgebeeld in glas-in-lood. Het kunstwerk is eind van de 20e eeuw ontworpen door Arno Coenen.

Het testbeeld is binnen de beperkingen van het medium glas-in-lood behoorlijk waarheidsgetrouw afgebeeld. Ik vind het een leuke tegenstelling dat een (relatief) modern object wordt afgebeeld met een eeuwenoude techniek.

Ook is het leuk dat een hele generatie kinderen, die het testbeeld waarschijnlijk nooit zelf op de televisie zullen zien, het spelenderwijs zullen leren kennen.

Traverse station Hilversum Media Park
Traverse Hilversum Media Park. Bron: teamv.nl

Jarenlang was er op station Hilversum Media Park – toen nog station Hilversum Noord geheten – slechts een gammele loopbrug die de beide perrons met elkaar verbond. Treinreizigers die van of naar het Media Park wilden lopen moesten de behoorlijk drukke Mies Bouwman-Boulevard oversteken – die ook pas sinds 2007 zo heet – waar nog wel eens ongelukken gebeurden. Tussen 2010 en 2011 werd de loopbrug vervangen door een overdekte traverse, die niet alleen de beide perrons met elkaar verbond, maar ook het Media Park met het station. Deze bijna tweehonderd meter lange traverse is uitgevoerd als ronde buis, en één van de twee uiteinden is voorzien van een groot transparant testbeeld. De traverse is ontworpen door architectenbureau Meyer en Van Schooten en Strukton Infratechnieken.

Traverse station Hilversum Media Park. Bron: renehoeflaak.com

Het testbeeld is behoorlijk natuurgetrouw uitgevoerd. In het reflection check-veld (zie pagina Techniek) is de naam van de traverse geplaatst, “Via de Kijkbuis”, en in het frequency check-veld zijn de woorden “Media Park” geplaatst. Volgens goed Nederlands gebruik is de naam van de traverse bepaald via een prijsvraag (“Kijkbuis”), en volgens nog beter Nederlands gebruik was er vervolgens gedoe om de uiteindelijke  naam.

Hoe dan ook, een mooie uitvoering van het testbeeld, en zo te zien vooral bij donker behoorlijk fotogeniek. Omdat dit voor mij dichtbij is ga ik zeker zelf nog eens langs met mijn camera.

Muurschildering in Athene
Testbeeld muurschildering in Athene Bron: http://panossklavenitis.com

Ergens in Athene is op de zijkant van een flatgebouw een enorm testbeeld geschilderd. Heel veel informatie is er niet over te vinden – zo weet ik niet zeker of het anno 2018 nog bestaat – maar een paar zaken heb ik wel wel boven water gekregen.

Het idee (en misschien ook wel uitvoering) voor deze muurschildering kwam van kunstenaar Panos Sklavenitis in het kader van een project “Visual Art Interventions in Public Urban Space – Painting on the Blind Facades of Buildings”. Als ik interpreteer wat ik daar over kan vinden dan was dat een project om het straatbeeld van achterstandswijken op te fleuren, als onderdeel van een groter project om die wijken uit de ellende te trekken.

Het testbeeld bevindt zich in een straat genaamd “Kriezotou” in Athene. De foto’s op Google Street view van deze straat zijn op moment van schrijven uit 2014, dus tot en met dat jaartal was de muurschildering nog aanwezig.

Glas-in-lood testbeeld
Testbeeld in glas-in-lood, door Rianne Willemsen Bron: rianne.exto.nl

Over dit testbeeld, van de hand van kunstenares Rianne Willemsen, is niet veel op het internet te vinden. Volgens deze website is het kunstwerk 36 x 48 cm groot, is het in 2011 in opdracht gemaakt, en is het verkocht.

Verder moeten we het doen met wat we op de afbeelding zien, wat een fraaie weergave is van het testbeeld. Kleine details zoals de beide reflection checks ontbreken, maar dat is gezien het medium en het formaat niet gek.

Ik hoop dat dit kunstwerk ergens hangt waar het door veel mensen gezien kan worden.

Flat in Singapore
Muurschildering flat Singapore Bron: peterstewartphotography.com

Toen de bewoners van een aantal flats in de wijk Tampines in Singapore mochten stemmen over wat voor beschildering er op hun flats zou komen, wisten ze het wel: het testbeeld.

De details zijn schaars maar volgens deze website tonen vijftien flats in de wijk Tampines trots een reusachtig testbeeld op de voorkant. Met Google Maps/Street View kan ik ze niet alle vijftien vinden, maar een paar zijn er goed te zien. Ik kan niets “officieels” vinden over wanneer deze muurschilderingen geplaatst zijn, maar in deze tweet meldt iemand dat hij ze in 2015 geschilderd heeft zien worden.

Muurschildering flat Singapore Bron: channelnewsasia.com

Als ik door de foto’s blader die ik op het internet vind, valt er duidelijk wat variatie op tussen de testbeelden op de verschillende flats, zo is het scanline/frame grid soms zichtbaar, en soms valt het net in een galerij.  Minimaal één van de testbeelden is erg blokkerig.

Ik vind het leuk dat zo’n grote groep mensen, die de kans krijgen het uiterlijk van hun flat te bepalen, kiezen voor het testbeeld. Blijkbaar leeft de afbeelding als icoon wereldwijd.

Graffiti schilderij
Graffiti schilderij, door “Tilt”. Bron: slash-paris.com

Dit testbeeld is van de Franse graffiti-artiest Tilt. Informatie over dit kunstwerk is schaars, ik kon het eigenlijk alleen hier vinden. Hij zou het gemaakt hebben voor de expositie “Magic & Destroy“, waarvoor hij een nogal eclectische verzameling graffiti-kunst maakte.

Dit testbeeld is in 2013 gemaakt met acryl- en spuitbusverf op doek en heeft een formaat van 150 x 150 cm.

.

.

Muurschildering in Eindhoven
Muurschildering Eindhoven. Bron: indebuurt.n

Alles in het leven is vergankelijk, en (testbeeld)kunst is daarop geen uitzondering. Ooit stond er bij de kruising Boschdijk/Marconilaan in Eindhoven een blok huizen, en in één van die huizen had iemand in zijn woonkamer een groot testbeeld op de muur geschilderd. Niet al te lang geleden is dit huizenblok gesloopt, en hierdoor werd dit verborgen juweeltje van een onbekende kunstenaar voor de wereld zichtbaar – al was het maar voor een kort moment.

Op de foto van Google Street View is duidelijk zichtbaar  dat de muurschildering zo ongeveer de hele muur van één kamer innam. De foto op Street View is van juni 2018, er is dus kans dat dit testbeeld er op moment van schrijven nog is. Het is echter zeker dat het over niet al te lange tijd voorgoed verloren zal zijn, als de bouwwerkzaamheden op het nu braakliggende terrein beginnen.

De overeenkomst met het verhaal van het echte testbeeld – een korte tijd gezien door talloze mensen, daarna wegzakkend in de vergetelheid – stemt me melancholisch.

Lego testbeelden
Lego testbeeld. Bron: https://www.flickr.com/photos/141887484@N05/36846326590/

“Van Lego kun je alles maken” was ooit de slogan van Lego, en het testbeeld is daarop natuurlijk geen uitzondering. Jason Cichon (een verwoed Lego-bouwer) maakte het testbeeld hiernaast, wat binnen de beperkingen van het medium Lego verrassend waarheidsgetrouw is.

De grootte van deze uitvoering is 22,4 x 28,8 cm, grofweg de grootte van een A4tje. Aangezien Lego niet zo goed is ingericht op rondingen heeft de maker noodgedwongen gebruik gemaakt van allerlei schuine Lego-blokjes, want minder opvalt dan je zou denken. De kunst van Piet Mondriaan leent zich een heel stuk beter voor reproductie in Lego.

Lego testbeeld. Bron: stadmagazine.nl

Ik kon na lang zoeken maar één ander Lego-testbeeld vinden, van kunstenares Mirjam Offringa. Ik vind het technisch iets minder goed uitgevoerd dan het testbeeld hierboven. De Lego-blokjes zijn individueel gefotografeerd en daarna met Photoshop in één afbeelding samengevoegd tot het testbeeld.

Toch vind ik het visueel leuk, en daarom laat ik dit testbeeld hier zien.

Sprei
Sprei Bron: onbekend

Er zijn blijkbaar mensen die zo’n fan zijn van het testbeeld dat ze ermee opstaan en mee naar bed gaan. Vroeger kon dat omdat na afloop van het laatste televisieprogramma het testbeeld verscheen, maar die tijd is voorbij. Nu kan het echter weer, want ten minste één onbekende handwerkartiest heeft een testbeeld-sprei gemaakt.

Doordat dit sprei slechts 15 x 15 “pixels” telt is het detailniveau niet hoog, maar het is direct herkenbaar als wat het is: een testbeeld.

 

.